Daklekkage aan het tuinhuisje: wat nu?

Wie een grote tuin heeft, heeft ongetwijfeld ruimte voor een gezellig tuinhuisje, dat in deze kerstperiode volgehangen kan worden met kerstlampjes. De gezelligheid straalt ervan af en het tuinhuis biedt ook nog eens veel opbergruimte voor alle kerstdecoratie, die in januari weer in dozen kan verdwijnen om het volgende jaar weer tevoorschijn te toveren. Toen je dit jaar echter de kerstspullen uit het tuinhuisje vandaan haalde, bleken alle dozen gevuld te zijn met een laagje water en de kerstballen voorzien te zijn van druppels water. Er is toch geen lekkage aan het tuinhuisje? Op zoek naar het lek probeer je de kerstspullen in veiligheid te brengen. Toch is het lek nergens te vinden… Wat nu?

Lekkage detecteren met een lekdetectie

Als een lek niet vindbaar is, is het sterk aan te raden om de hulp en expertise van een expert in te schakelen, zodat deze een lekdetectie uit kan voeren. Dakinspecteurs weten namelijk op verschillende manieren een lek te detecteren, waaronder met behulp van een rookmachine of kleurstoffen. Voor een tuinhuisje met een plat dak is de rookmachinetest dé manier om te achterhalen waar het lek zich bevindt. Er wordt namelijk rook onder de dakbedekking geblazen en waar de rook naar boven komt, is een lek. De bevindingen van de dakinspecteur worden vervolgens opgenomen in een meetrapport, waarmee je vervolgens bij de verzekering aan kunt kloppen. Mogelijk kun je de kosten voor de lekdetectie namelijk ‘declareren’, mits je dus beschikt over een meetrapport.

Kun je lekkage voorkomen?

Uiteraard is het mogelijk om lekkage te voorkomen. Immers, voorkomen is beter dan genezen. Bovendien kun je zo de kosten lekdetectie besparen, omdat de dakinspecteur niet langs hoeft te komen voor een lekdetectie. Wel is daar een gratis jaarlijkse dakinspectie voor nodig, omdat de dakdekkers dan het dak geheel controleren om tekortkomingen. Zo voorkom je lekkage én een lekdetectie!