Alles over tuinaanleg

Ben je uitgekeken op je huidige tuin? Of is je tuin verwaarloosd? Met tuinaanleg creëer je de tuin van je dromen. Het aanleggen van een nieuwe tuin is geen eenvoudige klus. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om een hovenier in te schakelen. In deze blog lees je alles over tuinaanleg en de kosten die je kunt verwachten.

Wat is tuinaanleg?

Tuinaanleg is niks anders dan het verwijderen van de oude tuin en het aanleggen van een nieuwe tuin. Het aanleggen van een nieuwe tuin wordt gedaan op basis van een tuinontwerp, die de hovenier heeft gemaakt. In het tuinontwerp worden al jouw wensen en de mogelijkheden meegenomen om zo uiteindelijk de basis voor de tuin van je dromen te vormen.

Onder tuinaanleg vallen verschillende werkzaamheden. De werkzaamheden hangen af van je eigen wensen en eisen: niet iedereen wil bijvoorbeeld een vijver of gazon. Over het algemeen bestaan de werkzaamheden voor het aanleggen van een tuin uit:

  • Het maken van een tuinontwerp
  • Het verwijderen van de oude tuin
  • Het doen van grondwerken voor de bestrating, beplanting en het gazon
  • Het aanleggen van eventuele kabels en leidingen voor bijvoorbeeld de verlichting en vijver
  • Het plaatsen van een tuinomheining zoals een schutting of een heg, maar ook het plaatsen van een veranda, pergola of tuinhuis
  • De aanleggen van de bestrating, het gazon en de beplanting

Wat kost tuinaanleg?

Ook de kosten van tuinaanleg zijn afhankelijk van de werkzaamheden die in de tuin worden uitgevoerd. Ook het tarief van de hovenier, de voorrijkosten en de materiaalkosten bepalen uiteindelijk de totaalprijs. Voor tuinaanleg rekent een hovenier al snel €30,- tot €40,- per uur of €50,- tot €100,- per vierkante meter. 

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van de verschillende werkzaamheden die bij tuinaanleg worden uitgevoerd.

Soort werkzaamhedenGemiddelde kosten
Tuinontwerp maken€200,- en €900,-, afhankelijk van de grote van je tuin en de complexiteit van de wensen en mogelijkheden 
Oude tuin verwijderen€10,- tot €12,- per m²
Grondwerken – uitgraven en ophogen van de tuin, egaliseren€1,- tot €15,- per m²
Schutting plaatsen€50,- tot €150,- per strekkende meter
Gazon aanleggen€5,- tot €10,- per m²
Beplanting planten€10,- tot €30,- per m²
Bestraten€50,- tot €150.- per m² 
Afvoeren tuinafval€10,- tot €15,- per m² 
Aanleggen van verlichting€80,- tot €100,- 

Bron: https://www.de10beste.nl/tuinmannen/ 

Besparen op tuinaanleg? Handige bespaartips

De kosten voor het aanleggen van een tuin zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Toch kun je eenvoudig op de kosten besparen dankzij deze handige bespaartips.

  1. Help zelf mee: door zelf mee te helpen bespaar je op de arbeidskosten. Verwijder bijvoorbeeld zelf de oude tuin en regel het afvoeren van het tuinafval.
  2. Kies voor een lokaal bedrijf: iedere hovenier rekent voorrijkosten. Deze kosten kunnen snel oplopen. Kies daarom voor een bedrijf uit de buurt: zo houdt je de voorrijkosten zo laag mogelijk. 
  3. Profiteer van kwantumkorting: vraag in de buurt of er meer mensen zijn die een hovenier nodig hebben. Zo ja, dan bieden hoveniersbedrijven een leuke kwantumkorting.

Hergebruik materialen: is je bestrating nog goed? Hergebruik deze dan. Zo bespaar je enorm op de materiaalkosten. Je kunt er ook voor kiezen om tweedehands materialen te gebruiken die je online gescoord hebt. Lekker duurzaam en goedkoop!