Aquaplan platen of bitumen shingles op mijn tuinhuisje?

Als je een tuinhuisje gaat bouwen zijn er genoeg zaken waar je rekening mee moet houden. Wat voor soort hout ga je gebruiken? Wat voor vloer leg je erin? Minstens zo belangrijk is de dakbedekking die je kiest. De twee populaire mogelijkheden waar we in dit blog naar gaan kijken zijn Aquaplan platen en bitumen shingles.

 

Aquaplan platen – lichtgewicht dakpanplaten

Laten we beginnen met  Aqua-Pan platen van Aquaplan. Deze metalen platen hebben de uitstraling van normale dakpanplaten, maar ze zijn een stuk lichter: zo’n 6 kilo per vierkante meter. De platen worden geleverd per vierkante meter, met 35 dakpanplaten op een vlak. Daarnaast zijn de platen over elkaar te plaatsen, waardoor je niet hoeft snijden en/of knippen. Dit scheelt natuurlijk een hoop (meet-)werk en afval. Je kunt je dus wel voorstellen dat het redelijk eenvoudig is om deze platen te leggen. Wat betreft de kwaliteit en duurzaamheid van deze platen zit het ook wel goed. Ze zijn waterdicht en bestand tegen storm, hagel en vuur. De platen hebben gaan echter niet levenslang mee: ongeveer 20 jaar.

 

Bitumen shingles – groot aantal mogelijkheden

Dan de bitumen shingles. Als je niet die standaard dakpannen-look op je tuinhuisje wilt, zijn shingles wellicht de uitkomst. Bitumen shingles zijn overgewaaid uit Amerika, waar ze te vinden zijn als dakbedekking op de meeste huizen. In Nederland gebruiken we het echter vooral voor tuinhuisjes, schuurtjes etc.. Veelvoorkomende variaties van de shingles zijn rechthoekige stroken en de stroken met halfronde ‘beverstaarten’. Naast de uitstraling heeft een bitumen dakbedekking ook een hoop andere voordelen:

  • Bitumen is zeer goed bestand tegen vocht en andere extreme omstandigheden
  • Over het algemeen is bitumen relatief goedkoop
  • Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 20 jaar mee
  • De stroken kunnen bovenop een isolatielaag geplaatst worden
  • Het geluid van neerslag wordt goed geïsoleerd

Welke dakbedekking is nou beter?

Beide opties zijn uitstekend te gebruiken voor een tuinhuisje, echter hebben beiden ook wat nadelen. Om Aquaplan platen te plaatsen, moet het dak minstens een helling van 10° hebben. Bij shingles is dit zelfs 15°. Daarnaast zijn shingles wat minder bestand tegen UV-straling en kwetsbaarder voor wortelgroei van onkruid. Dat is in de tuin toch een factor die een rol speelt. Deze nadelen worden dan weer wel opgevangen door het verschil in prijs. Beide dakbedekkingen zijn zelf te plaatsen, maar om de kwaliteit van de legging te garanderen, is het wellicht verstandig om hulp in te schakelen. Spanhak Dakwerken is bijvoorbeeld een dakdekker in Amsterdam, Flevoland en Hilversum die ervaring heeft met het leggen van dit soort daken.

Concluderend zit het verschil vooral in de stijl van de dakbedekking. Uiteraard zijn er ook wat kwaliteitsverschillen, maar dat merk je ook aan de prijzen. Ga je dus voor een dakpannenlook of toch wat decoratievers?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *