Groendak: het tuin op je dak

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten en begroeiing. In de afgelopen jaren is het groendak in populariteit toegenomen, vooral in stedelijke gebieden. Groendak biedt erg veel voordelen, zo ziet het er niet alleen mooi uit, maar is het ook goed voor het milieu. Hieronder lees je er alles over.

Voordelen van een groendak

Groendaken hebben vele voordelen. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder.

1. Verbeterde luchtkwaliteit

Een groendak zorgt voor meer groen in stedelijke gebieden, waardoor er meer zuurstof wordt geproduceerd. Dit helpt de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren door de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen.

2. Warmte-isolatie

Een groendak werkt als een extra isolatielaag op je dak. Dit betekent dat het de warmte in de winter vasthoudt en de hitte in de zomer buiten houdt. Hierdoor bespaar je op je energierekening en vermindert de CO2-uitstoot.

3. Vermindering van de stedelijke hitte-eilanden

Stedelijke hitte-eilanden zijn gebieden waar de temperatuur hoger is dan het omliggende platteland. Dit komt omdat verharde oppervlakken, zoals daken, de warmte vasthouden. Een groendak kan dit verminderen door de warmte op te nemen en te verdampen.

4. Vermindering van regenwaterafvoer

Een groendak kan tot wel 50-60% van het regenwater opvangen en vasthouden. Hierdoor vermindert de belasting van het riool en wordt overstroming voorkomen.

5. Verlenging van de levensduur van het dak

Een groendak beschermt het dakmembraan tegen UV-straling en buitengewone weersomstandigheden. Dit kan de levensduur van je dak met wel 2 tot 3 keer verlengen, dit is vooral het geval in combinatie met EPDM dakbedekking.

Op deze pagina vind je meer informatie over het groendak.

Soorten groendaken

Er zijn verschillende soorten groendaken, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder lees je over de drie soorten groendaken:

  • Extensief groendak: een extensief groendak is een lichtgewicht dakbedekking die is bedekt met mossen, vetplanten, kruiden en gras. Dit type groendak vereist weinig onderhoud en kan op platte of lichte daken worden geplaatst.
  • Intensief groendak: een intensief groendak is een zwaarder en dikker groendak, bedekt met een diversiteit aan planten, struiken en zelfs bomen. Dit type groendak vereist meer onderhoud en kan ook als een daktuin worden gebruikt. Het biedt vele voordelen, zoals een verhoogde biodiversiteit en verbeterde esthetiek.
  • Semi-extensief groendak: een semi-extensief groendak is een combinatie van een extensief en intensief groendak. Het combineert de lichtgewicht beplanting van een extensief groendak met de meer diversiteit en structuur van een intensief groendak.

Groendak: geniet van een duurzame toekomst

Groendaken niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid en welzijn. Ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit, verminderen hitte-eilanden en bieden mogelijkheden voor stadslandbouw en ontspanning. Bovendien zijn groendaken een mooie toevoeging aan onze gebouwen en verhogen ze de waarde van ons onroerend goed.

Wist je trouwens dat sommige mensen hun groendak zo mooi vinden, dat ze er zelfs een tuinhuis op bouwen? Maar pas op, want voor je het weet willen je buren ook een groendak met een tuinhuis. Dan heb je straks niet alleen een groendak, maar een hele “tuinwijk” op je dak!