Help! Wat moet ik doen bij een daklekkage?

De kans is groot dat iedere bewoners eens te maken zal krijgen met een daklekkage. Indien er een daklekkage plaatsvindt, zal het water verloren gaan ten koste van de woning. Om de woning haar kwaliteit te behouden, is het essentieel om adequaat te handelen om het probleem op te lossen.

Echter raken veel bewoners in paniek bij het zien van een lek. Ze weten immers niet welke stappen zij moeten ondernemen om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Indien dit ook bij jou het geval is, is dit artikel hoogstwaarschijnlijk erg nuttig.

Oorzaken

Er zijn talloze oorzaken die een daklekkage kunnen veroorzaken. Zo zijn gebroken dakpannen en verouderd bitumen bekende oorzaken bij het dakdekkersbedrijf. Echter zijn de bewoners vaak niet bekend met het probleem, waardoor zij niet weten welke handelingen zij moeten uitvoeren.

In veel gevallen is het raadzaam om een dakdekkersbedrijf in te schakelen om het probleem te laten verhelpen. Het gaat hier om een beschadigd onderdeel in de woning. Indien de verkeerde handelingen worden uitgevoerd, kan dit leiden tot grotere problemen. Ondanks het inhuren van een bedrijf zijn er nog handelingen die de bewoner kan uitvoeren om het proces sneller te laten verlopen. 

Locatie van het lek

Zo is het prettig als de locatie van het lek al bekend is bij de dakdekkers. Indien de plek al duidelijk is, kunnen de dakdekkers direct aan de slag. Maar hoe vind je een lek? Vaak helpen watervlekken op de muren of plafond bij het vinden van het lek. Hierbij kun je gebruik maken van een tuinslang om te kijken of het regenwater op die locatie inderdaad binnengelaten wordt.

Tijdelijke noodoplossing

Als het lek gevonden is, is het lastig om achterover te zitten en te wachten tot de dakreparatie plaatsvindt. De druppels leiden immers tot schade. Om in de tussentijd de schade te beperken, is het mogelijk om een tijdelijke noodoplossing toe te passen. Vang het lekkende water op door het plaatsen van een emmer, vuilnisbak of zeil en prik het midden van de uitstulping, waar het water zich ophoopt, door met een schroevendraaier. Hierdoor zal de druk in de leiding afnemen, waardoor er minder risico is.