Het gebruik van hagen voor tuindecoratie en -afbakening

interessant. Je kunt er privacy mee creëren en ruimtes mee afbakenen, maar ze beschermen je ook tegen de wind en dienen als toevluchtsoord voor vogels en insecten in de tuin, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Maar het is nog maar de vraag welke soort haag je kiest en hoe je die plant! Lees snel verder voor meer informatie over haagplanten – hagen en heggen.

Soorten heggen

De vrijstaande haag bestaat uit verschillende bomen en struiken die in hun natuurlijke vorm worden gelaten. Dit type haag wordt ook wel “gemengde haag” of “samengestelde haag” genoemd, omdat er een grote verscheidenheid aan texturen, kleuren of zelfs bloemen en geuren mogelijk is.

Het is de kampioen van de biodiversiteit! Het wordt vooral gebruikt wanneer je jouw exterieur een natuurlijke uitstraling wilt geven.

De gesnoeide haag is veel regelmatiger dan de vorige, meer ondoorzichtige haag. Het vormt een groene muur zonder te dik te zijn. De bomen en struiken die er deel van uitmaken, moeten regelmatig worden gesnoeid.

De kortstondige haag is een haag die bestaat uit meerjarige of eenjarige planten, vrij hoog en snel groeiend. Het kan gemakkelijk worden gewijzigd of verwijderd.

De functies van heggen

Als structurele elementen van het landschap en de tuinen vervullen heggen talrijke functies. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

– Zij vormen een barrière voor de wind en kunnen de windsnelheid met 30 tot 50% verminderen.

– Bescherm planten, bodem en water. Minimaliseren van bodemerosie door het bevorderen van de infiltratie van regenwater.

– Zij verbeteren de micro klimatologische omstandigheden door het windscherm effect, door de vermindering van de evapotranspiratie en door de temperatuurverhoging met 1 à 3 ºC.

– Zij bevorderen de biologische diversiteit en dragen bij tot een grotere verscheidenheid van fauna en flora op het gebied van voeding, voortplanting en beschutting.

– Ze hebben esthetische waarde.

– Door hun schoonheid voegen zij een economische waarde toe in termen van toerisme.

– Zij beperken recreatiegebieden, houden stof vast, belemmeren het uitzicht, zorgen voor een visueel kader en verminderen lawaai.

Samenstelling en structuur van de heggen

De samenstelling houdt rechtstreeks verband met de plantensoorten die het beschuttende gordijn vormen en wordt bepaald door de grootte, het type vertakking en de vorm van het gebladerte.

De structuur kan, voor eenzelfde samenstelling, variëren naar gelang van de stand van de planten, de indeling en de plantafstand. De keuze van de botanische soorten en de plantafstand of -afstand zijn bepalende factoren voor het succes van een haag.

Om een haag snel te sluiten, moet men het regelmatig afknippen van nieuwe takken bevorderen, waardoor de productie van scheuten wordt gestimuleerd en zo een compacte haag ontstaat.