Tips voor het bestrijden van vijveralgen

Er is niets zo vervelend in je tuin als vijveralgen. Het is erg lastig om er vanaf te komen en ze lijken ook steeds maar terug te komen. Maar met een paar tips gaat het vast en zeker lukken om van je vijveralgen af te komen. Je vindt ze hieronder.

De soort alg

Allereerst is het handig om te weten welke soort alg in je vijver zit. Dit kan baardalg, blauwalg, bruinalg, draadalg of zweefalg zijn. Per soort alg is er een verschillende manier om er vanaf te komen, maar er zijn ook algemene manieren om algen te voorkomen of te bestrijden.

Zo voorkom je vijveralgen

Het vormen van algen gebeurt snel, omdat er altijd algdeeltjes in het water aanwezig zijn. Maar met deze tips is het veel minder waarschijnlijk dat je last krijgt van vijveralgen.

Zorg voor genoeg vijverplanten. Deze nemen namelijk voedingsstoffen op en zorgen voor zuurstof. Vijveralgen groeien wanneer ze genoeg voedingsstoffen hebben en er weinig zuurstof aanwezig is. Vijverplanten belemmeren dus de groei van algen. Maar wanneer er teveel vijveralgen in het water zitten, belemmeren deze op hun beurt weer de groei van vijverplanten. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg vijverplanten in je vijver hebt staan.

Maak de vijver vaak genoeg schoon en verwijder vuil van de bodem. Hierdoor is het voor de alg niet fijn om in het water te leven en kun je ook algen verwijderen die al in het water en op de bodem aanwezig zijn.

Voer de vissen in de vijver niet teveel. Als je de vissen voert, moeten ze het voer binnen een paar minuten opgegeten hebben. Wanneer dit niet gebeurt, kan het vissenvoer dienen als voedingsstof voor de algen en groeien ze. Te veel algen zorgen er ook voor dat vissen niet genoeg zuurstof krijgen en dat ze hun voer minder makkelijk op kunnen eten.

Een snelle oplossing tegen vijveralgen

Het verwijderen van vijveralgen kun je doen met een kuur van een algenbestrijdingsproduct. Hiermee wordt de vijveralg uitgeroeid. Maar een kuur bestrijdt niet de oorzaak van de algen, dus je moet ook achter de echte oorzaak zien te komen. Deze heeft vaak te maken met de waterkwaliteit van je vijver, maar het verbeteren van deze kwaliteit kan vele maanden in beslag nemen.