Tuinhout, wat zijn de verschillen?

Tuinhout is ideaal. Je kunt er de mooiste meubels voor in de tuin van maken. Zo kan je jouw eigen loungeset maken, eettafel, terras, tuinhuis, overkapping, schutting of vlonder of andere hele mooie dingen. Van tuinhout is er een zeer ruim assortiment. Dit zijn onder andere azobe hout, douglas hout, hardhout, rabathout en steigerhout. Maar wat zijn nou de verschillen tussen al deze soorten hout? In deze blog lees je dit allemaal!

De grootste verschillen

De verschillen waar het voornamelijk om gaat tussen de houtsoorten is de duurzaamheidsklasse. De klasse geeft de kwaliteit gerelateerd aan de jaren dat het hout goed blijft aan. In totaal zijn er vijf verschillende duurzaamheidsklasse als we het hebben over tuinhout. Duurzaamheidsklasse één gaat langer mee dan die van vijf.

Duurzaamheidsklasse 1 en 2

Deze klasse is de hoogste categorie in de tuinhoutsoorten. De levensduur van deze klasse is ongeveer 25 jaar. De meeste soorten hout die is deze duurzaamheidsklasse horen zijn hardhout varianten, zoals hardhout zelf en azobe hout. Het verschil tussen duurzaamheidsklasse één en twee is dat de tweede klasse 15 tot 25 jaar mee gaan en de eerste gegarandeerd 25 jaar. 

Duurzaamheidsklasse 3

Het hout in deze duurzaamheidsklasse wordt het meeste gekozen als het gaat om tuinhout voor schuttingplanken of bouw voor tuinhuizen. De levensduur in deze categorie gaat over 10 tot 15 jaar. Een voorbeeld van een tuinhoutsoort is douglas hout.

Duurzaamheidsklasse 3 en 4

Onbewerkt gaat het tye houtsoort in de categorie van duurzaamheidsklasse drie een aantal jaar mee, namelijk 5 tot 10 jaar. De levensduur kan verlengd worden door het hout te behandelen. Na het impregneren of modificeren van een houtsoort uit de duurzaamheidsklasse van categorie vier valt het houtsoort na de behandeling in drie. 

De houtsoorten uit duurzaamheidsklasse vier gaan een kortere tijd mee. Gemiddeld zit de levensduur van tuinhout in deze categorie op vijf jaar. Dit type hout wordt in de meeste gevallen enkel gebruikt voor plaatsen die niet in aanraking komen met de bodem. 
Ben je een stuk wijzer geworden en wil je tuinhout bestellen? Bekijk hier het ruime aanbod aan hout!