Wat moet je nooit doen als je een vlonder hebt

Jouw houten vlonder terras is je trots in de tuin. Hij zorgt ervoor dat jouw tuin feestjes, BBQ’s en verjaardagen goed verlopen. Naast dat je een goede ondergrond hebt in je tuin, ziet de vlonder er ook nog een supermooi uit. Misschien heeft dat stiekem wel te maken met het feit dat de vlonder nog behoorlijk nieuw is. Bij een mooie tuin hoort ook een goed stuk hekwerk, zoals een sierpoort. Je wilt het liefst dat jouw vlonder zo mooi en goed mogelijk blijft. Wat je vooral niet moet doen met jouw vlonder lees je hieronder!

Hogedrukreiniger gebruiken voor de schoonmaak

Een hogedrukreiniger is een apparaat waarmee je gemakkelijk grote oppervlaktes kunt reinigen. Dit reinigen gebeurd door water met een druk hoger dan 100 bar. Dit water wordt via een slang naar de spuitpistool geleid. Ook al is dit een erg makkelijke en snelle manier om grote oppervlaktes te reinigen, is dit niet een goed idee om je vlonder mee te reinigen. Een vlonder is opgebouwd uit hout. Het hout kan beschadigd worden door de hoge druk waarmee het water gespoten wordt op het hout. Dit beschadigen uit zich in schade van de houtnerven en eventuele splinters in de vlonder. Deze schade verzwakt de sterkte van de vlonder waardoor schimmels, bacteriën, mos en algen zich gemakkelijker kunnen vestigen tussen het hout. Om dit weer te verwijderen zal je nog meer onderhoud moeten verrichten terwijl het hout al een stuk kwetsbaarder is dan normaal.

Met zout je terras sneeuwvrij houden

Stel je wilt in de winter het terras op. Niet omdat het zo warm is en de zon lekker schijnt, maar juist omdat de sneeuw er zo mooi uitziet en je wel met een kopje warme chocomel op de vlonder wilt zitten. Even lekker genieten van winter wonderland. Alleen is de vlonder wel erg glad, misschien strooi je er even wat zout overheen. Dan is morgenochtend alles wel weer gesmolten. Nope, geen goed plan!! Zout kan de vlonder aantasten omdat zout vocht wegtrekt en dus ook uit het hout. Hiernaast kan zout vlekken achterlaten op het hout, vooral als het zout te lang op de vlonder blijft liggen.

Schoonmaakmiddelen met bijtende werking

Normaal gesproken zijn schoonmaakmiddelen ideaal om oppervlaktes en items schoon te maken, maar niet in het geval van een vlonder. Schoonmaakmiddelen bevatten een hoop chemicaliën en stoffen die de vlonder kunnen aantasten en beschadigen. Het hout kan schade oplopen, vooral als er regelmatig met schoonmaakmiddelen als schoonmaakazijn of speciale merken schoonmaakmiddelen overheen wordt gegaan. Eens in de zoveel tijd kan wel, maar zeker niet vaker dan dat! 

Dont’s

De dont’s die in dit artikel langsgekomen zijn, zijn als volgt. Ten eerste reinig jouw vlonder nooit maar dan ook nooit met een hogedrukreiniger. De hoge druk beschadigd meer dan dat het reinigt en is dus een enorme no go! Hiernaast moet je nooit proberen sneeuw te laten smelten met zout omdat zout zowel vocht uit het hout zal gaan trekken plus nog eens zoutvlekken achter zal laten. Tot slot maak jouw vlonder zo min mogelijk schoon met schoonmaakmiddelen om het hout niet al te vaak bloot te stellen aan chemische middelen en ander stoffen!