Wat te doen bij een daklekkage?

De ochtend na een regenachtige dag zie je opeens een natte plek op de muur. Vermoed jij een daklekkage? Ga snel op zoek naar de oorzaak van de lekkage. Hoe sneller je deze vindt, hoe minder vervolgschade je aan je woning hebt. Komt er water uit het plafond? Dan kun je beter ook je eigendommen even verplaatsen en eventueel emmers neerzetten. Ook kun je foto’s maken, indien jouw verzekering schade vergoedt. Pas op dat je niet zomaar het dak op gaat. Dit brengt veel risico’s met zich mee, al helemaal nu blijkt dat het dak niet in optimale staat is door de daklekkage.

Wat doet een dakspecialist?

Stap 1 is de inventarisatie van het probleem. Om een volledig beeld te krijgen van de oorzaak van het lek wordt er vaak een dakinspectie gedaan. Op basis daarvan kan er aangegeven worden wat er precies moet gebeuren om jouw dak te repareren.

Het dak inspecteren

Tijdens een dakinspectie bekijkt een dakdekker de dakbedekking als geheel, alle naden, zoals bij de ramen, de schoorsteen en dakgoten. Het hele dak wordt gescand, zodat er niets over het hoofd wordt gezien. Na een dakinspectie kan er meer inzicht worden gegeven in de kosten van een dakreparatie. 

Oorzaken lekkage dak

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een lek dak. In sommige gevallen is het snel op te lossen. In andere gevallen moet uw dak een renovatie ondergaan. Ook kunnen uitdroging van de dakbedekking, plantengroei, dieren en achterstallig onderhoud een rol spelen. Je kunt een daklekkage niet altijd voorkomen. Je doet er goed aan om jouw dak in ieder geval eens in de zoveel tijd te onderhouden. Daardoor gaat jouw dak langer mee.

Lekkage plat dak

De twee grootste oorzaken van een lekkage plat dak zijn een slechte waterafvoer en een kapotte dakbedekking. Een uitgedroogde dakbedekking voorspelt niet veel goeds voor de toekomst. Er kunnen snel meerdere scheuren ontstaan en dus ook meerdere lekkages volgen. 

Lekkage schuin dak

Een schuin dak bestaat uit verschillende onderdelen. Wanneer die kapot gaan is de kans op een lekkage schuin dak groot. Soms hoeft er alleen een dakpan rechtgelegd te worden. Het kan echter ook zo zijn dat er iets groters vervangen moet worden.