Een van de leukste manieren om je tuin te versieren is door er een vijver in te stoppen. Het staat ontzettend leuk en het geeft ook een nieuwe dimensie aan al het leven wat zich in jouw tuin zal voordoen. In dit kleine stukje zullen we even uitleggen hoe je het beste een vijver kan aanleggen. Het zal je misschien verbazen, maar buiten wat energie heb je eigenlijk helemaal niet zoveel gereedschap nodig. Met een schep en een paar schroevendraaiers kom je al een heel eind. Dus mocht jij overwegen om een nieuwe vijver aan te leggen, lees dan snel verder!
Een locatie bepalen voor de vijver
Een van de belangrijkste dingen is om te bepalen waar de vijver komt te liggen. Je moet dan een paar dingen goed in gedachte houden. Let ten eerste natuurlijk goed op de doorloop van de tuin. Plaats de vijver niet op een plek waar je vaak langs moet, want anders ligt het alleen maar in de weg. Over het algemeen is het een goed idee om de vijver naast de zitplek in de tuin te zetten, en uiteraard ook mooi in het zicht van de woonkamer zodat je er ook van binnen van kan genieten.
Tijd voor de benodigdheden
Over het algemeen heb je eigenlijk maar twee dingen echt nodig voor een vijver. Over het algemeen wil je natuurlijk nog wel wat extra planten en dergelijke erin hebben drijven, maar dat komt later. Wat je ten eerste nodig hebt is een vijverbak en daarnaast ook een vijverpomp. Deze kan je beide gewoon online aanschaffen. Bij de vijverbak is het natuurlijk wel belangrijk om goed de grootte te onthouden, want hier moeten we nog een kuil voor gaan graven straks. Je moet dan natuurlijk ook wat ruimte overhouden voor de pomp, maar dat neemt over het algemeen niet al te veel ruimte in beslag.
En nu de mouwen opstropen en graven
Nu begint het echte werk. Het wordt tijd om een kuil te gaan graven voor de vijverbak. Je kan dit natuurlijk gewoon zelf doen, maar er zijn ook genoeg bedrijven die de installatie voor je zullen doen tegen een vergoeding. Het zelf doen zal je wel wat tijd besparen, en het is ook niet zulk zwaar werk. Het is natuurlijk wel deels afhankelijk van hoe groot je de vijver wilt hebben, maar zorg in ieder geval wel dat je een plek hebt om de aarde die je uit de grond haalt goed weg te stoppen zodat de kuil niet instort. Overigens kun je de aarde ook bewaren voor de bodem van de vijver.
En nu de bak en de pomp erin
De pomp kan je aansluiten op het netwerk, en de bak kan je in principe gewoon in de kuil leggen. Met de pomp kan je vervolgens ervoor zorgen dat het waterniveau altijd op een veilig peil blijft. Als het regent, en dat doet het nog wel eens in ons land, wil je niet dat de vijver overstroomt, want dat kan nare gevolgen hebben voor alles wat er in leeft. Let ook goed op dat de pomp stevig vast zit, want een losse pomp of slechte aansluiting kan leiden tot lekken in het systeem.