Het bouwen en verbouwen van je tuinhuis; daar draait het om. Met een hamer, wat spijkers en een stapel hout kan je al heel wat bereiken.
Op het internet vind je duizend verschillende manieren om een schuur te bouwen. Hieronder leggen we in een kort stappenplan de basis uit om je eigen houten blokhut te maken . Indien je er voor kiest om andere materialen te gebruiken, zijn de stappen iets anders. Kijk even rond op internet totdat je een tutorial vindt die jij kan gebruiken.
Om het je extra makkelijk te maken en wat inspiratie te geven, hebben we een aantal video’s geselecteerd die je op weg kunnen helpen.
1. Teken het plan
Essentieel vooraleer je een spade in de grond steekt is het uittekenen van je plannen. Komt er een waterleiding voor de aanleg van sanitaire voorzieningen? Waar komt de elektrische aansluitingen? Hoe groot wordt het tuinhuis? Op basis van het uitgetekende plan koop je materiaal in, bereken dus goed wat je nodig hebt om meerdere bezoeken aan de bouwmarkt te voorkomen.
Bereidt alvast de bouwgrond voor: verwijder rommel, struiken, stenen, … . Begin met een vlakke ondergrond. Alles wat in de weg ligt van het bouwproject gaat aan de kant.
2. Verzamel materialen
Nu je weet hoe groot je tuinhuis kan zijn, kan je op zoek gaan naar de benodigde materialen om je tuinhuis of schuur te maken. De basis materialen voor elk tuinhuis zijn:
- materiaal (hout, steen, kunststof, metaal, …) waarmee je de creatie gaat bouwen;
- stenen voor de schuur op te zetten zodat er lucht onder je blokhut kan en deze niet gaat rotten;
- anti-onkruidfolie;
- iets waterbestendig om als dak te gebruiken;
- een deur;
- gereedschap.
3. Bouw-stappenplan
De tuin is voorbereid op jouw creatie en de garage, tuin of oprit ligt vol met bouwmaterialen, in de hand de hamer en spijkers. Maar hoe begin je eraan?
Stap 1: De voorbereiding
Spreid de anti-onkruidfolie uit over je werkoppervlak. Verspreid daarna de ondersteuning van je tuinhuis over deze folie. Hierna bevestig je de dwarsbalken ter ondersteuning van je schuur op. De stenen voorkomen dat het hout gaat rotten en zijn dus essentieel tenzij je een goed excuus wil hebben om geregeld een nieuw tuinhuis te bouwen.
Stap 2: De vloer
Maak een raster waar je nadien MDF-platen of jouw vloerbedekking oplegt. We raden aan om de vloer te isoleren als je van plan bent om het tuinhuis te gebruiken voor iets anders dan de opslag van tuingereedschap.
Stap 3: Muren
Maak, net als voor de vloer, een frame waar je nadien je muurbekleding (planken, MDF, golfplaten, …) tegen kan bevestigen. Net als voor de vloer raden we aan om deze te isoleren.
TIP: Vergeet geen ruimte te laten voor de deur(en) en ramen.
Gebruik stevige balken in de hoeken om de verschillende frames aan vast te maken.
TIP: Zorg dat de balk even breed is als het frame en de muurbekleding zodat er een egale oppervlakte ontstaat!
Stap 4: Dak
- Puntdak: Bevestig een stevige centrale balk boven de frame van je muren met behulp van een paar kleinere balkjes. Hierna kan je je schuin afgezaagde planken er tegen bevestigen. Deze gaan als frame dienen voor je dakbekleding. Je kan aan het uiteinde van deze planken optioneel een dwarsbalk bevestigen om het helemaal af te maken. Ook hier is isoleren aangeraden.
TIP: Hoe hoger je de balk plaatst, hoe scherper je dak wordt.
- Plat dak: Leg meerdere dwarsbalken over de gehele lengte van je tuinhuis om zo een frame te maken voor je dak. Bevestig nadien je dak. Net als bij een puntdak is isoleren aangeraden.
TIP: een dak leggen gaat gemakkelijker met 2 of meer personen.
Stap 5: Afwerking
Bevestig de vloer-, muur- en dakbekleding indien dit nog niet gedaan is. Laat voor de rest je eigen creativiteit (of ideetjes van het internet) de vrije loop.
Stap 6: Genieten
Steek de BBQ aan, open een welverdiend biertje, zet de muziek op en genieten maar!