Zo creëer je de perfecte tuin in 6 stappen

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw toekomstige tuin? Denk je er echter over na hoe je dit perfect kunt realiseren? We vertellen jou hier dan, dat dit makkelijker is dan je denkt. Het is immers absoluut mogelijk om de tuin van je dromen te creëren. Gebruik hiervoor de volgende 6 stappen. 

1. Durf te dromen

Laat je gedachten flink op de vrije loop gaan terwijl je over de perfecte tuin nadenkt. Denk vooral goed na over de kleuren en texturen die je mooi vindt. Overweeg verschillende soorten tuinen en wat ze kunnen bevatten. Mix en match ze in je hoofd. Ga ‘s avonds naar bed en droom lekker weg terwijl je denkt aan een wandeling door jouw perfecte tuin. Hoe ziet die eruit? Terwijl allerlei ideeën nu behoorlijk door jouw hoofd stromen, ben je al behoorlijk goed op weg om je droomtuin waar te maken.

2. Maak een vision board

Dit is een bijzonder tactische stap te noemen. Begin met het pakken van een aantal tijdschriften over tuin- en buitenontwerpen en knip hier de artikelen uit die jou interesseren. Dit hoeven niet alleen tuinen met fraaie tuinhuisjes, pergola’s en veranda’s te zijn. Denk ook aan zwembaden, fonteinen, bloembedden, struiken en een prachtige verlichting. Kijk ook op goede websites voor inspiratie zoals bijvoorbeeld de site van Homing Huis en Tuin

Pin alles op jouw vision board en leun nu af en toe even relaxed achterover om jouw gecreëerde prikbord te bestuderen. Zie je enkele gemeenschappelijke thema’s die door sommige afbeeldingen lopen? Dit onthult dan enkele belangrijke designelementen van jouw benadering van het perfecte tuinontwerp.

3. Ontwerp het tuinproject

Als je voor jezelf eenmaal een duidelijke visie in jouw hoofd hebt samengesteld, dan is het nu de hoogste tijd om die op papier te zetten. Maak je daarbij geen zorgen over je artistieke vaardigheden, want het doel is om simpelweg in kaart te brengen of te schetsen van wat waar komt te staan.

Plaats je huis ook zeker in jouw tekening en voeg vervolgens cirkels toe waar de belangrijkste landschapselementen moeten komen. Denk bij het plaatsen van de tuin- en landschapskenmerken na over hoe jij je daartussen zult verplaatsen. Zijn er verharde paden? Organische trajecten? Een gazon?

Naarmate jouw tuinvisie op papier samen begint te komen, zou je zeker een duidelijker beeld van je perfecte tuin moeten ontwikkelen. En zal je ook beter in staat zijn om te bepalen of het een haalbaar project is dat jij in jouw buitenruimte kunt uitvoeren.

4. Ontwikkel een plan

Je bevindt jezelf nu in een stadium met twee plannen: de eerste is een visueel plan van wat je graag wilt creëren en de tweede is een ‘hoe-het-te-bouwen’ plan. Dit is het punt waarop je moet bepalen of jij zelf over de vaardigheden beschikt om het compleet zelf te doen. Of dat je hier ook professionele hulp voor nodig hebt.

Wees daarbij eerlijk over je eigen vaardigheden. Want alleen omdat je denkt dat je het kunt doen, wil nog niet zeggen dat je het ook daadwerkelijk kan! Heb je zonder meer de ruimte en middelen om het te realiseren? Wat heb je nog meer nodig en hoe kom je hier aan?

5. Realiseer je tuin op de beste wijze

Haal nu behoorlijk diep adem en zeg tegen jezelf: “Oké, ik ben er compleet klaar voor om aan mijn droomtuin te werken. Maar wat is de beste manier om dit perfect te laten gebeuren?” Dit is geen tijd voor gissen of bezuinigen. Want de fouten die jij nu maakt, zijn echt van jezelf en zullen het toekomstig onderhoud en de lange termijn uitgaven van jouw tuin behoorlijk bepalen.

Het is in deze fase van top belang om met de beste tuinaanleg praktijken te werken of indien gewenst met een tuinarchitect en professionele tuinier samen te werken.

6. Implementeer een beheerplan

Voordat je zelfs maar een schop in de grond steekt om met je tuinplan te beginnen, moet je ervoor zorgen dat jij een goed beheerplan hebt ontwikkeld dat je daarna met succes kunt implementeren. Als je eenmaal alle planten, struiken en bomen geplant hebt, moet je dit plan bij de hand hebben om het onderhoud ervan te beheren. En om het landschap van je tuin gedurende zijn hele levensduur perfect in stand te houden.

Het komt hier uiteindelijk allemaal op neer. Als je naar schoonheid op zoek bent, dan is dit in de ogen van de aanschouwer. Maar als je echter naar een lange levensduur voor je tuin op zoek bent, zorg er dan voor dat je de natuur eer betoont en respecteert.

Zorg er bovendien altijd voor dat je de nodige aandacht geeft aan de beste landschapsontwikkeling. Ga daarom nooit te snel te werk en implementeer alles stapsgewijs. Want het is voor op de lange termijn de stabiliteit en balans die het onderhoud van jouw perfecte tuin beheersbaar maken.