Waarvoor een hovenier inschakelen?

Wanneer je zelf geen groene vingers hebt, zijn daar gelukkig de hoveniers! Een hovenier inschakelen kun je voor verschillende tuinwerkzaamheden doen: denk bijvoorbeeld aan het maken van een tuinontwerp, het aanleggen of renoveren van je tuin. Maar je kunt ook het tuinonderhoud uitbesteden aan een hovenier!

Natuurlijk is het ook mogelijk om de hulp van een hovenier in te schakelen wanneer je zelf wel die groene vingers hebt, bijvoorbeeld voor specifieke werkzaamheden zoals het bestraten van je tuin of het plaatsen van een schutting.

In deze blog lees je meer over de werkzaamheden van een hovenier!

Tuinontwerp maken

Wil je een nieuwe tuin aanleggen, of heb je een nieuwbouwwoning gekocht waar nog helemaal geen tuin is? Dan is het maken van een tuinontwerp de eerste stap. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar ook uitbesteden aan een hovenier. Een hovenier houdt rekening met je eigen wensen en eisen, maar ziet ook mogelijkheden die jij niet ziet. Bovendien heeft een hovenier veel verstand van beplanting en wat deze planten nodig hebben. Dit wordt allemaal op elkaar afgestemd. 

De kosten voor het laten maken van een tuinontwerp variëren tussen de €200,- en €900,-: deze prijzen zijn vooral afhankelijk van de grootte van je tuin en de complexiteit van het ontwerp. 

Tuinrenovatie uitvoeren

Ben je helemaal klaar met je oude tuin, of is het één grote wildernis? Dan is een tuinrenovatie misschien wel de oplossing. Tijdens het renoveren van je tuin wordt niet je gehele tuin vernieuwd: alles wat wel goed is, blijft gewoon zitten. 

Materialen en beplanting die nog wel goed zijn, maar waar je niet tevreden over bent in de huidige vorm, worden opnieuw gebruikt. Oud en nieuw worden gecombineerd voor het creëren van een tuin die wel aan je wensen voldoet!

Nieuwe tuin aanleggen

Heb je nog geen tuin of moet echt alles worden vernieuwd? Dan wordt dat tuinaanleg genoemd. Er wordt dan een compleet nieuwe tuin aangelegd. De werkwijze verschilt natuurlijk per situatie: de één wil wel een gazon, de ander wil dit niet. De hovenier volgt het tuinontwerp voor de nieuwe aanleg.

Tuin onderhouden

Het onderhoud van je tuin is erg veel werk: ieder seizoen zijn er wel werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Hiervoor kun je een hovenier inschakelen. Je kan kiezen voor eenmalig onderhoud wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, maar je kan ook kiezen voor een onderhoudscontract. Wanneer je een onderhoudscontract neemt, komt de hovenier langs voor periodiek onderhoud.

Wil je alles weten over tuinaanleg, tuinrenovatie en tuinonderhoud? Lees hier uitgebreide informatie!

Werkzaamheden van een hovenier

Een hovenier voert veel verschillende werkzaamheden uit, die vaak samen vallen onder renovatie, aanleg en onderhoud. Maar, je kunt deze werkzaamheden ook “los” uit laten voeren. Waarvoor kun je precies een hovenier inschakelen? Nou, voor het volgende:

 • Onkruid verwijderen en schoffelen
 • Boomverzorging (denk aan snoeien en kappen)
 • Onderhoud beplanting en struiken
 • Nieuwe beplanting of bomen
 • Alles met je gazon: maaien, bemesten, kalk strooien, kantjes steken, verticuteren, mos verwijderen
 • Tuinafscheiding zoals schuttingen en hekken plaatsen
 • Vijver plaatsen
 • Tuinhuis, pergola of prieel bouwen
 • Grondwerken
 • Bestraten
 • Tuinverlichting aanleggen
 • Bladeren en dode planten verwijderen 
 • Groene aanslag van bestrating en schutting verwijderen
 • Insectenplaag bestrijden
 • Advies op maat geven

Dit is slecht een greep uit de lange lijst met werkzaamheden die een hovenier voor je kan doen! Staat jouw klus er niet tussen? Het staat natuurlijk altijd vrij om de hovenier te vragen of deze werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden.

gratis Ronde Bruine Houten 5 Delige Eetset Op Gras Stockfoto