Kunststof heeft de toekomst

Wie een korte blik werpt in en om nieuwbouwwoningen, zal zien dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van kunststof. Veel meer dan hout, heeft kunststof nu echt wel de wereld overgenomen, zo lijkt het. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt kunststof bouwmaterialen zo populair en wat heeft dat hout niet heeft?

Het is onderhoudsarm

Allereerst een belangrijk punt: kunststof behoeft vrij weinig onderhoud. Sterker nog; het vraagt bijna niets aan onderhoud. Schoonmaken, dat moet wel. Maar dat laatste is niet zo gek, want alles wat buiten staat moet regelmatig onderhouden worden en kunststof is hierin niet anders. Nee, wat het onderscheidt van hout, is dat het niet behandeld hoeft te worden om in goede staat te blijven. Hout heeft beits nodig en een schilder die eens in de zoveel tijd langskomt om de boel weer in goede staat te doen verkeren. Niets van dat alles bij kunststof; kunststof kan tientallen jaren in uitstekende staat blijven, zonder dat hiervoor een schilder zijn kwasten heeft moeten afstoffen. Kunststof is daarom ook een bijzonder duurzame investering; het gaat gemakkelijk dertig jaar mee, mits je het af en toe even schoon houdt.

Het is kleurvast

Kleur kan snel verbleken als het lang in de zon ligt. Dit heeft te maken met de UV-straling, die ervoor zorgt dat de kleur langzaam maar zeker verdwijnt. Daarom is het bij hout ook zo belangrijk dat er een schilder komt om het huis weer netjes en fraai in de kleur te zetten. Bij kunststof onderdelen is dit niet nodig; kunststof is namelijk UV-bestendig. Dit betekent dat het simpelweg niet nodig is om een schilder in te huren, omdat de kleur altijd in perfecte staat blijft.

Het is gemakkelijk te monteren

Kunststof is zeer eenvoudig op maat te maken, waarna installatie een fluitje van een cent is. Wie bijvoorbeeld de gevelbekleding wil aanbrengen, kan dit ook heel goed zelf doen. Natuurlijk staat het je vrij om een expert in te huren, maar wie zichzelf goed genoeg in staat acht om de gevelbekleding aan te brengen, zal hier waarschijnlijk niet veel moeite mee hebben.

Het is niet van hout te onderscheiden

Hout heeft een hele eigen look, waar kunststof niet aan kan tippen. Toch? Niet helemaal. Sterker nog; helemaal niet. Modern kunststof komt namelijk in allerlei kleuren en met allerlei patronen. Deze patronen zijn zo gemaakt, dat ze niet van echt hout te onderscheiden zijn. Dat maakt ze bijzonder interessant, omdat hout vaak toch iets heel eigens heeft en dat vaak een reden kan zijn om toch voor hout te kiezen. 

Kortom; kunststof is een duurzame investering in je huis. Het gaat lang mee en vraagt eigenlijk heel weinig onderhoud. Dit maakt het tot de voornaamste keuze in veel nieuwbouwprojecten en het is ook geen verrassing dat veel mensen hun bestaande woning aanpassen met kunststof. Het is immers een investering die zichzelf snel weer terug zal betalen; geen schilder, geen onderhoud, maar juist een bekleding die lang in uitstekende staat blijft en die niet van echt hout te onderscheiden is.