Asbest gevonden, wat nu?

Niemand vindt graag asbest in huis. Het is een stof die voor alarmbellen zorgt, omdat het bijzonder schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er allerlei regels opgesteld, die ervoor moeten zorgen dat je asbest op de juiste manier verwijdert. Dit alles kost geld en tijd, wat ervoor zorgt dat het vinden van asbest meer problemen kan opleveren dan alleen die voor je gezondheid. Dus wat moet je doen als je asbest vindt?

Neem contact op met een expert

Allereerst is het belangrijk dat je iemand in de arm neemt die ervaring heeft met asbest. Iemand die weet wat er voor nodig is om asbest veilig te verwijderen, maar die ook weet wat het doel van je project is. Immers; het doel van je project bepaalt wat er met de gevonden asbest moet gebeuren. Wie bezig is met de sloop van een gebouw, zal het gevonden asbest wel degelijk in alle rust en veiligheid moeten verwijderen. Maar wie het vindt tijdens een verbouwing waarbij het niet direct weggehaald hoeft te worden, kan ervoor kiezen om het te laten zitten waar het zit. Wat je niet hoeft te verwijderen hoeft immers ook niet weg. Een expert, zoals Smart-advies, weet precies wat er moet gebeuren met welk einddoel. En heb je die expert eenmaal in de arm genomen, dan kan je gaan bepalen wat de volgende stappen moeten zijn.

Het stappenplan opstellen

Allereerst vindt er een inventarisatie plaats. Wat hebben we precies gevonden en waar zit het? En als dat bepaald is, wat gaan we ermee doen? Deze inventarisatie draait net zoveel om de gevonden asbest als om het uiteindelijke doel van je project. De vondst van asbest betekent dat je moet overgaan tot actie, maar is dat wel echt nodig? Is het antwoord hierop een volmondig ‘ja’, dan is het tijd om een stappenplan op te stellen. Dit stappenplan vertelt precies wat er gaat gebeuren en – indien nodig – wie je hiervoor gaat inschakelen. Immers, het kan veel makkelijker en effectiever zijn om de klus uit handen te geven. Want waar een expert je goed kan vertellen wat je zou moeten doen, kunnen andere experts die klus veel beter uitvoeren dan jij. Het stappenplan is dan ook een nauwkeurige handleiding van wat je allemaal moet doen om veilig en volledig volgens de wet af te komen van die vervelende asbest.

Het stappenplan uitvoeren

De uitvoering van het plan is vervolgens de laatste stap die je gaat nemen. Hierbij is het dus heel goed mogelijk om meerdere experts te vragen om deze uitvoering voor je te doen. Het verwijderen gebeurt dan veilig en compleet en ook het transporteren en afleveren wordt gedaan door een partij met ervaring en kennis. Daar komt bij dat de papierwinkel die kan komen kijken bij het verwijderen van asbest, ook niet voor je rekening genomen hoeft te worden. Met andere woorden; alle zorgen worden weggenomen en jij kan je snel weer richten op het afronden van je project.